Göğüs Hastalıkları
26/09/2023 2023-09-26 16:18Göğüs Hastalıkları
Göğüs Hastalıkları
Genel Bilgiler
Göğüs Hastalıkları bölümü, solunum sistemi ile ilgili sorunların teşhis, tedavi ve yönetimini üstlenen tıp dalıdır ve akciğerler, solunum yolları ve göğüs boşluğu ile ilgili birçok sağlık sorununu ele alır.
Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı 1968 yılında kurulmuş, aynı yıl Sağlık Bakanlığı ile yapılan işbirliği protokolü çerçevesinde Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde hizmet vermeye başlamış, 1978 yılında Tıp Fakültesi inşaatının tamamlanması ile birlikte Yakutiye Araştırma Hastanesine taşınmıştır. 1996 yılında iki ayrı hastanede hizmet verilmesi kararının ardından Aziziye Araştırma Hastanesinde hizmet vermiş olup 2013 yılında tekrar aziziye araştırma hastanesinden kampüse taşınarak araştırma hastanesinde hizmetini sürdürmektedir.
HİZMETLERİMİZ
Göğüs Hastalıkları kliniğimizde 29 yatak mevcut olup, ayrıca 6 yataklı yoğun bakım ünitemiz bulunmaktadır.
Gerek Doğu Anadolu bölgesinin sosyal ve coğrafik yapısından kaynaklanan nedenlerle, gerekse fakülte hastanesinin bölgede referans bir merkez olma konumu itibari ile, özellikle kış aylarında daha fazla olmak üzere yoğun bir yatak talebi ile karşı karşıya kalınmakta ve sürekli olarak yüzde yüze yakın doluluk oranı ile çalışılmaktadır. Yıllık yatırılarak tedavi edilen hasta sayımız ortalama 2000 -3000 civarındadır.
Göğüs Hastalıkları polikliniğine ise günde ortalama 85–90 ayaktan başvuru olmaktadır. Yıllık olarak ortalama poliklinikte hizmet verdiğimiz hasta sayısı 15000-20000 arasında değişmektedir. Yoğun bakım birimimizde yılda ortalama 100 hastaya hizmet verilmektedir. Göğüs Hastalıkları Anabilim dalı Doğu Anadolu bölgesinde yeterli eğitim, araştırma ve sağlık hizmeti verebilecek tıbbi cihazlara sahiptir.
Kliniğimizde, ileri teknoloji 2 adet videobronkoskopi sistemi, bir adet EBUS, ayrıca iki adet portabl fiberoptik bronkoskopi bulunmaktadır. Farklı birçok akciğer hastalığının tanısında uygulanan, solunum yollarının durumu ve hastalıkların ayırıcı tanısı ve patolojinin saptanmasında önemli yeri olan girişimsel bir tanı yöntemidir. Ayrıca, terapötik ve palyatif amaçlı olarak kullanılan Argon Plazma Koagülasyon, Elektrokoter, Kriyokoter cihazı bulunmaktadır. Yıllık ortalama 200 bronkoskopi yapılmaktadır.
Solunum Fonksiyon Testi (SFT} laboratuarı
Nefes darlığı şikayeti oIan hastaların tanısında kullanılan, nefes darlığının nedenlerinin ayrımında kullanılan fonksiyonel testlerin yapıldığı birimimizdir. Yllllk sFT sayımız yaklaşık 10000-15000 kadardır. Basjt spirometri, akciğer Volümleri, bronş provakasyon testİ gibi birçok test yapılmaktadlr.
Kardiyopulmoner Egzersiz Testi laboratuarı (KPET)
Nefes darlığı şikayeti olan hastaların tanısında kullanılan, nefes darlığı ve egzersiz kapasitesini değerlendirmek için uygulanan bir testtir. Yıllık KPET sayımız yaklaşık 60-70 kadardır.
Sıkça Sorulan Sorular
SFT İşlemi Neden Yapılır ?
Nefes darlığı şikayeti oIan hastaların tanısında kullanılan, nefes darlığının nedenlerinin ayrımında kullanılan fonksiyonel testlerin yapılmasıdır.