Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Genel Bilgiler

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü, fiziksel sağlık sorunlarına yönelik teşhis, tedavi ve rehabilitasyon süreçlerini yöneten, hastaların fonksiyonlarını geri kazanmalarına ve yaşam kalitelerini artırmalarına yardımcı olan önemli bir tıp dalıdır.

12 şubat 1966 tarihinde Tıp Fakültesinin kuruluşu ile birlikte faaliyetine başlayan Anabilim dalımız bugüne kadar çok sayıda öğretim üyesi ve uzman hekim yetiştirmiştir.

 Şu anda sağlık araştırma ve uygulama merkezi yerleşkesinde geniş alanlı ve ferah bir ortamda Fiziksel tıp ve Rehabilitasyon Anabilim dalına bağlı olarak 52 yatak kapasitesi ile yatan hasta kliniği, erkek ve kadınlar için ayaktan fizik tedavi üniteleri ve rehabilitasyon ünitelerinde romatoloji, algoloji ve spor hekimliği bilim dalları ile birlikte hizmet verilmektedir.

Doğustan veya sonradan oluşan kas ve iskelet sistemi hastalıkları, romatolojik hastalıklar, algoloji, rehabilitasyon hizmetleri (nörolojik, ortopedik ve pediatrik rehabilitasyon vb.), metabolik kemik hastalıkları (osteoporoz vb.) ve spor hekimliği alanında vatandaşlarımıza hizmet verilmektedir.

HİZMETLERİMİZ

Klinik hizmetleri                                             

Şu anda sağlık araştırma ve uygulama merkezi yerleşkesinde geniş alanlı ve ferah bir ortamda fiziksel tıp ve rehabilitasyon anabilim dalına bağlı olarak 52 yatak kapasitesi ile yatan hasta kliniği, erkek ve kadınlar için ayaktan fizik tedavi üniteleri, rehabilitasyon üniteleri ve diğer bölümlerimiz ile birlikte romatoloji, algoloji ve spor hekimliği bilim dallarını da içine alan sağlık hizmetleri verilmektedir.

Kliniğimizde;

İzokinetik test ve egzersiz ünitesi:  Ortopedik rehabilitasyon ve spor hekimliği ve alanında kullanılan ve ileri bir teknoloji ürünü olan bilgisayar destekli izokinetik test ve egzersiz cihazı ile hizmet verilmektedir.

Omuz ve diz için CPM cihazı: Omuz ve diz kontraktürlerinin ortopedik rehabilitasyonunda  yararlanılmaktadır.

Bel okulu ünitesi: Bel ağrılı hastaların eğitimi için bel okulu açılması ve teknolojik cihazlar aracılığıyla hastaların eğitilmesi için altyapı tamamlanmış olup gerekli eğitim verilmektedir.

Lenfödem tedavi ünitesi: Lenf drenajının sağlanmasında kullanılan pnömotik intermittent kompresyon cihazı kliniğimizde uygulanmaktadır. Ayrıca şu an için kliniğimizde bası cihazları, masaj, bandajlama, ESWT ve kinezyo bantlama ile tedaviler yapılmaktadır.

Pediatrik rehabilitasyon ünitesi: Pediatrik rehabilitasyon hastaları (Serebral palsy, meningomiyelosel, spina bifida vb.) için özel bir ünitemiz bulunmaktadır. Ünitemizde pediatrik hastalara fizyoterapistler tarafından rehabilitasyon hizmeti verilmektedir. Ayrıca çocuk nörolojisi ve ortopedi ile birlikte ortak konsey için ekip oluşturulmuş ve pediatrik hastaların nörolojik rehabilitasyonunda fokal spastisitede uygulama alanı olan Botulinum Toxin Tip A uygulaması EMG eşliğinde yapılmaktadır.

Denge ve koordinasyon ünitesi: Periferik ve santral vertigonun ayırt edilmesinde de kullanılabilen, denge ve koordinasyonun tedavisinde kullanılan bilgisayarlı denge ve koordinasyon cihazı da aktif olarak kullanılmaktadır.

Elektromiyografi (EMG) ünitesi: Periferik sinir ve nöropatik hastalıklarının teşhisinde kullanılmak üzere EMG cihazı kliniğimizde bulunmaktadır.

Mentamove: EMG biofeedback özelliği taşıyan bu cihaz ile fasiyal paralizili hastalarda, hemiplejik ve paraplejik hastalarda rehabilitasyon amaçlı olarak kullanılmaktadır.

Powerplate: Kas güçlendirme, yağ tüketimi, anti-sellülit, esneklik, dolaşım sisteminin düzenlenmesi, relaksasyon, osteoporoz ve anti-aging amaçlı olarak kullanımaktadır.

Enjeksiyon ünitesi: Kas ve iskelet sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisinde, eklem içi uygulamaları ve yumuşak doku enjeksiyonları, nörolojik ve pediatrik rehabilitasyon ihtiyacı olan hastalarda oluşan fokal spastisitede EMG eşliğinde Botulinum Toxin Tip A (Botox) uygulamaları ve romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan intravenöz ve intra muskuler ilaçların (kür tedavisi) uygulamaları aktif olarak yapılmaktadır.

Ultrason ünitesi: Kas ve iskelet sistemi ve romatolojik hastalıkların tanı, tedavi ve takibinde aktif olarak kullanılmaktadır.

ESWT tedavisi: Plantar fasiit, epin kalkanei, lateral epikondilit, myofasial ağrı sendromu gibi birçok kas iskelet sistemi hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.

Lazer tedavisi: Ağrı ve kas-iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.

Kardio-pulmoner test ve rehabilitasyon ünitesi: Ünitenin kurulumu için gereken alt yapı çalışmaları tamamlanmış olup yakın dönemde ihale süreçleri ve kurulma aşaması gerçekleştirilerek vatandaşımızın hizmetine sunulması planlanmaktadır.

Ayrıca ileriye dönük olarak uygun fiziki koşulların sağlanmasıyla birlikte, yürüme analizi laboratuarı, yanık rehabilitasyonu, ürojinekolojik rehabilitasyon, geriatrik ve kanserli hastaların rehabilitasyonu ünitelerinin de kurulması düşünülmektedir.

Anabilim dalımız eskiden beri kongre, sempozyum gibi bilimsel aktivitelere büyük önem vermektedir. Yurtiçi ve yurtdışında yapılan bu tür bilimsel aktivitelere aktif katılımlarla birlikte pek çok kez ilimizde ulusal sempozyumlara ev sahipliği yapmıştır. İleri tarihlerde de gerek sempozyum gerekse ulusal kongre bazında ev sahipliği yapma hazırlıklarımız devam etmektedir.

Poliklinik Hizmetleri

Fizik tedavi ve rehabilitasyon, algoloji, ve spor hekimliği hizmetleri için 2 poliklinik ve romatolojik hastalıklar için bir poliklinik ile hizmet verilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Diz ağrısı neden olur?

Diz ağrısının nedenleri arasında yaralanma, mekanik kaynaklı problemler, çeşitli artrit tipleri ve benzeri sorunlar sıralanabilir.

Fibromiyalji sendromu nedir?

Fibromiyalji sendromu kas-iskelet sisteminde ve vücudun ceşitli yerlerinde yaygın ağrı ve hassasiyete yol açabilen kronik bir hastalıktır. Uzun süreli ağrı ve ağrıya bağlı olarak iş gücü kaybı ve yüklü miktarda ilaç-tedavi masraflarına yol açabilen hastalıklar arasında önsıralarda yer alır. Halk arasıında yumuşak doku romatizması ya da kas romatizması olarak adlandırılmaktadır.

Bölüm Doktorları

Prof. Dr. Akın ERDAL

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Algoloji

Prof. Dr. Hülya UZKESER

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Prof. Dr. Meltem ALKAN MELİKOĞLU

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Romatoloji

Doç. Dr. Ayhan KUL

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Doç. Dr. Fatih BAYGUTALP

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Dr. Öğr. Üyesi Bilgehan ÖZTOP

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Spor Hekimliği

Aydınlatma Metni