Acil Tıp
11/08/2023 2023-08-11 11:40Acil Tıp
Acil Tıp
Genel Bilgiler
Kliniğimiz 1999 yılında kurulmuş olup, İlk ve Acil Yardım (Acil Tıp) Anabilim Dalı adı altında akademik ve bilimsel platformda hizmet vermektedir. Acil Tıp anabilim dalımızın kurucu başkanı Göğüs hastalıkları anabilim dalından Prof. Dr. Metin Görgüner idi. Sonrasında bölümümüzün ilk acil tıp uzmanı başkanı Prof. Dr. Şahin ASLAN olmuştur. 2016 yılından itibaren Anabilim Dalı başkanlığını Prof. Dr. Zeynep ÇAKIR yürütmektedir. Bölgemizde akademik acil tıp hizmeti veren anabilim dalımız halen 6 öğretim üyesi ve 21 araştırma görevlisi ile birlikte 20 hemşire, 12 paramedik ve ATT, 14 personel, 10 nöbetçi memur, 2 sekreter, 1 hizmetli ile hizmet vermektedir. Acil tıp anabilim dalımız kuruluşundan bugüne kadar 38 acil tıp uzmanı yetiştirmiştir.
Acil servisimiz içerisinde bir adet izolasyon ünitesi iki adette acil müdahale odası, biri izole olmak üzere toplam 12 yataklı ara yoğun bakım ünitesi, resusitasyon (Latince:yeniden canlandırma) ünitesi, İzolasyon bölümü, yeşil-sarı-kırmızı muayene alanları ve küçük müdahale odaları bulunmaktadır.
Ayrıca servisimizde hastaların hızlıca değerlendirilmesi için röntgen ve tomografi cihazları da yer almaktadır.
Kliniğimizde sizleri triaj alanında ön bilgilerinizi alan acil tıp teknisyeni, intern doktor ve araştırma görevlisi doktor karşılamaktadır. Bilindiği üzere Acil Tıp; ivedilikle tanı ve tedavi edilmesi gereken hastalıklarla ilgilenen anabilim dalıdır. Bu nedenle triaj görevlileri hastanın aciliyetine karar vermekte ve yönlendirme yapmaktadır. Hasta kayıtları 7 /24 olarak şikâyetine bakılmaksızın nöbetçi memurumuz tarafından yapılarak işlem başlatılmaktadır.
Hastalar kendilerine triaj tarafından belirtilen yeşil-sarı-kırmızı alanlara yönlendirilmektedir. Yeşil alanda: grip, soğuk algınlığı, ateş, minör travma gibi ayaktan muayene ve reçete düzenlenecek hastalar değerlendirilmektedir. Sarı alanda tetkik edilmesi gereken, karın ağrısı, kusma, alerji gibi durumlar değerlendirilmekte, tetkik ve tedavi edilmektedir. Kırmızı alanda ise daha ivedi durumlarla ilişkili olabileceği düşünülen nefes darlığı, göğüs ağrısı, multiple travma, yanık gibi kritik şikayetlerle gelen hastalar değerlendirilip tetkik edilmekte ve acil tedavisi başlanarak lüzum varsa ilgili kliniklere danışılmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Sol kolum ağırdı acaba kalp krizi mi geçiriyorum?
Akut miyokard enfarktüsünde göğüs ağrısı genellikle iman tahtası dediğimiz kemiğin arkasında ve genellikle sanki üzerinde bir ağırlık varmış gibi algılanır. Ağrı keskin değil künt bir ağrıdır. Genellikle 20 dakikadan uzun sürer ve sol kol ve çeneye doğru yayılır. Her sol kol ağrısı kriz anlamına gelmemektedir. Ama yine de basit bir halsizliğin bile krize ait bir bulgu olabileceği gerçeği unutulmamalıdır.
Başımda inanılmaz bir ağrı var beyin kanaması olabilir mi?
Beyin kanamasında ani başlayan şiddetli ve şimşek çakar vasıfta bir ağrı olur. Hastalar ışık ve sesten rahatsız olur. Genellikle kusma eşlik eder ve kusma genellikle fışkırır tarzda olur. Ayrıca bulanık görme görememe herhangi bir uzuvda kuvvet kabı meydana gelebilir. Hastalar nöbet geçirebilir. Eğer almış olduğunuz bir ağrı kesiciye rağmen ağrınız hafiflemiyorsa, kan sulandırıcı bir ilaç kullanıyorsanız, başınızı vurduktan sonra mevcut şikâyetleriniz başlamışsa ve hayatınızdaki en şiddetli baş ağrısı ise dikkatli olmalı ve sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
Tuvalette kan gördüm iç kanama mı geçiriyorum?
Bağırsak kanamaları kendini siyah renkte yada parlak kırmızı renkte kan ile gösterebilir. Ayrıca kanama sebebi basit bir hemoroidten ciddi mide kanamasına kadar değişen geniş bir yelpazeye sahiptir. Her durumda araştırılması gerekir. Ancak baş dönmesi renkte solukluk ciddi kanama belirtileri olabilmektedir. Hemoroid ve çatlak kanamaları genellikle dışkıda çizgi şeklinde kendini gösterir. Kan kusma durumunda ise parlak kan aktif kanamanın devam ettiği anlamına gelirken kahve telvesi şeklinde kusma ise bekleyen kanın mideyi rahatsız ederek kusmaya sebep olmasındandır.
Bel ağrım var acaba bel fıtığı mı var bende?
Fıtık bel omurları arasındaki diskin omurlardan çıkan sinirlere basmasına verilen isimdir. Bel fıtığı bacağa doğru yayılan ve genellikle öne doğru eğilmelerde bacak arkasından topuğa kadar hissedilen bir ağrı oluşturur. Muayenede sırt üstü yatan hastanın bacağı kaldırılınca belde ağrı hissedilir. Ve hastalığın tanısı MR ile konulur. Şayet bilinen bir fıtığınız varsa ve idrar kaçırma bacağınızı kaldıramama gibi bir durum gelişmişse acil operasyon gerekebileceği için en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir.
Sık sık burnum kanıyor neler yapabilirim?
Öncelikle şunu belirtelim ki burun kanaması genellikle küçük travmalar sonrasında meydana gelir. Ancak bazen yüksek tansiyon ve kanda pıhtılaşma bozuklukları gibi hastalıkların bir sonucu da olabileceği unutulmamalıdır. Nedeni araştırılmalıdır. Burun kanamalarında ilk yapılması gereken burnu karıştırmamak, başı geriye doğru değil öne doğru eğmek, boyna soğuk uygulama yapmak, ağzı soğuk suyla çalkalamak, daha fazla tahribata izin vermeden soğuk suyu burna çekmek gibi şeyler denebilir. Eğer durmayan bir kanamanız varsa sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilir.
Elime çivi battı ne yapmalıyım?
Tetanoz toprakta bulunan bakterilerin toksinleriyle meydana gelen bir hastalıktır. Paslı çivi gibi toprakla temas ihtimali yüksek cisimlerin cilt bütünlüğünü bozmasıyla bu bakteriler tetanoza yol açabilir. Dolayısıyla bol suyla yıkama yapıp sağlık kuruluşuna aşı için müracaat etmeliyiz.