Akut Miyokard Enfarktüsü (Kalp Krizi)

Kalp-Krizi
Acil Tıp

Akut Miyokard Enfarktüsü (Kalp Krizi)

Tanım: Akut koroner sendrom kalbin damarlarının tıkanması sonrasında oluşan bir klinik tablodur.

Nedenleri: Nedeni yüksek kolesterol, diyabet gibi hastalıklar kalp damarlarında yağlanmaya ve plak oluşumuna ve kopan plaklarda kalbin kendini besleyen damarlarında tıkanmaya yol açar. Bu durum da kalp krizi olarak adlandırılır.

Belirtileri: Hastalarda göğüste ağrı, yanma, mide şikâyetleri, nefes darlığı, bayılma, çarpıntı hissi, baş dönmesi ya da ani ölüm gibi çeşitli şekillerle kendini gösterebilir.

Tanı: Kalp krizi tanısı EKG, EKO, kan parametreleri bakılarak konulmaktadır.

Tedavi: Koroner sendromlarda tedavi tıkanan damarı açarak kalbin beslenmeyen bölgesine kanı taşımayı amaçlar. Bu nedenle kan sulandırıcı ajanlar verilebileceği gibi esas tedavisi olan anjio uygulamasıyla tıkalı bölgeye stent konularak da tedavi edilir. Bazı durumlarda ise hastalara bypass işlemi uygulanmaktadır.

Korunma: Kalp krizinden korunmak için, diyetimize dikkat etmeliyiz aşırı tuzlu ve yağlı yiyeceklerden uzak durmalıyız. Sigara içmemeli düzenli aralıklarla spor yapmalıyız. Yukardaki semptomlar olduğu zaman en yakın sağlık birimine müracaat etmeliyiz.

Araştırma Hastanesi Acil Tıp Bölümü tarafından hazırlanmıştır.
Yayın Tarihi:11.08.2023
Güncelleme Tarihi:11.08.2023