Çene (Maksillofasiyal) Cerrahi Uygulama Merkezi

Maksillofasiyal Cerrahi Uygulama Merkezi

Genel Bilgiler

      Atatürk Üniversitesi Maksillofasiyal (Çene) Cerrahi Uygulama Merkezi, Prof. Dr. Ümit ERTAŞ tarafından kurulup 2000 yılından beri Tıp Fakültesinde farklı servislerde hizmet vermiş, 2010 yılından beri Günübirlik Tedavi Ünitesi’nde hastaların tedavileri yapılmış ve 2019 yılında resmi olarak ayrı bir yataklı servis olarak kurulmuştur.

     Anabilim Dalımız, Türkiye’nin en köklü eğitim kurumlarından biri olan Atatürk Üniversitesi bünyesinde olduğu bilincinde istek, gayret ve iştiyakla Maksillofasiyal Cerrahi’nin bulunduğu bölgede ve ülkede gelişmesini amaçlamaktadır. Türkiye’nin birçok ilinden hastaların başvurduğu Maksillofasiyal Cerrahi Uygulama Merkezi’nde kaliteli sağlık hizmeti verilmesi ve Maksillofasiyal Cerrahi alanına yenilik getirecek yöntem ve buluşların geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu bilinçle Anabilim Dalımız başvuran hastalarımızın şifa bulması, bulunduğu bölgede ve ülkede Maksillofasiyal Cerrahi’nin uygulama alanları içerisindeki operasyonların geliştirilmesi için çalışmaya devam edecektir.

HİZMETLERİMİZ

Kliniğimizde Maksillofasiyal Cerrahi’nin alanına giren her türlü operasyon gerçekleştirilmektedir. Ortognatik cerrahi (çene-yüz bozukluklarının cerrahi tedavileri), temporomandibular eklem cerrahisi, kist ve tümör cerrahisi, dudak damak yarıklarının tedavileri, implant cerrahisi ve  maksillofasiyal travma müdahaleleri için gerekli tüm olanaklar mevcuttur ve bu tür operasyonlar rutin olarak yapılmaktadır. Kliniğimizde gerçekleştirilen başlıca operasyonlar şunlardır:

  1. Ortognatik Cerrahi: Alt veya üst çenenin şekil bozukluklarıyla ilişkili çene-yüz deformitesi bulunan hastaların estetik, fonksiyon ve fonasyonlarının cerrahi tedaviler ile düzeltilmesi
  2. Çene-yüz bölgesinde bulunan baş ve boyun bölgesinde yayılım gösteren odontojenik enfeksiyonların tedavileri
  3. Çene ve yüz bölgesinde travmaya bağlı olarak oluşan her türlü şekil ve fonksiyon bozukluklarının tedavisi
  4. Başta her türlü ağız tümörü olmak üzere çene ve yüz bölgesinde görülen kist ve tümörlerin(çenede görülen odontojenik ve odontojenik olmayan kistler, sert ve yumuşak doku tümörleri, tükrük bezi tümörleri vb) cerrahi tedavisi ve oluşan defektlerin uygun yöntemlerle rekonstrüksiyonu
  5. İmplant Cerrahisi: Diş eksikliği sebebiyle çiğneme fonksiyonundaki bozuklukların düzeltilmesi amacıyla her türlü dental implant uygulamaları.
  6. Çene ve yüz deformitesine sahip hastalar için uygulanan distraksiyon osteogenezisi
  7. Temporomandibuler Eklem Bozukluklarının konservatif ve cerrahi tedavileri
  8. Alveol Yarığı bulunan hastaların cerrahi tedavileri yapılmaktadır.
  9. Kraniofasial Deformitesi bulunan hastaların cerrahi tedavileri yapılmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Ortognatik Cerrahi Nedir?

Ortognatik Cerrahi, erişkin insanlarda, alt çene ve üst çenenin birbirine normal pozisyonda konumlanmadığı veya dişlerin ağız kapalı pozisyondayken birbirleri ile oturmadığı durumlarda, çene ve diş pozisyonlarının olması gerektiği pozisyona getirilmesi için yapılan cerrahi işleme denir.

Ortognatik cerrahi kimler için gereklidir?

Uygun bir çene kapanışı olmayan ve çeneleri uygun bir şekilde pozisyonlanmamış hastalar ortognatik cerrahiden faydalanabilir. Çeneler yavaş ve kademeli bir şekilde gelişir. Çenelerde, doğum travmasına ve genetik gibi bir çok nedenle geşim bozukluğu ortaya çıkabilir. Alt ve üst çeneler farklı oranlarda gelişebilir. Bunun sonucu olarak çiğneme, konuşma, ağız sağlığı ve görünüşü etkileyen değişik problemler olabilir. Ortognatik cerrahi, bu hastaların fonksiyon ve/veya estetik görünümünü düzelten bir cerrahi prosedürdür. Bir çok hasta, dişlerinin tam olarak kapanmadığından ve dolayısı ile yeme ve konuşma güçlükleri çektiğinden bahseder. Ancak klinik deneyimlerimize göre, ortognatik cerrahi hastalarının büyük bir yüzdesi fonksiyondan çok kendi estetik görünümleri ile ilgilenirler ve alt ve/veya üst çenenin çok ileride ya da çok geride konumlandığından şikayetçidirler.

Ortognatik cerrahiden hastalar korkmalı mıdır?

Cerrahi uygulama genel anestezi altında yapıldığı için hasta yapılan işlemlerden tamamen habersizdir.  Tabii ki her cerrahi işlemde olduğu gibi ortognatik cerrahininde komplikasyonları vardır.  Ağrı, yüzde şişme, morarma, dokularda uyuşukluk gibi operasyon sonrası komplikasyonlar kısa bir süre de olsa hastayı rahatsız edebilir. Operasyon sonrası uygulanan ilaçlar sayesinde hasta şikayetleri minimuma indirilmektedir.

Çene Eklem Rahatsızlıklarının Belirtileri Nelerdir ?
  • Kulağın ön bölgesinde, çene ekleminde, yüz-boyun kaslarında ve şakaklarda, aniden başlayan veya yavaş yavaş oluşan ağrı.
  • Yüzde ağrı ve yorgunluk hissi.
  • Çiğnerken ya da konuşurken ağrı ve yorgunluk .
  • Esnemede ve ağız açmada zorluk .
  • Ağız açıp kapatırken tıklama, takırtı sesi .
  • Kısıtlı ağız açıklığı veya çene kilitlenmesi .
  • Çenenin tek tarafa doğru kayarak açılması.
  • Yüzde şişlik.
  • Dişlerde ağrı .
  • Dişlerde normal kapanmama hissi.
  • Kulaklarda ağrı .
  • Kulaklarda çınlama .
  • Kulaklarda duyma problemi.
  • Baş ağrısı.
  • Göz çevresinde ağrı ve basınç.
  • Baş dönmesi.
Çene Eklem Rahatsızlıklarının Nedenleri Nelerdir ?
  • Çenelere gelen direkt travma (kaza ya da darbe)
  • Ağzın uzun süre çok açılması gereken diş tedavileri
  • Genel anestezi verilirken ağzın aşırı derecede açılması
  • Diş sıkma veya gıcırdatma, dudak ısırma, tırnak yeme, sakız çiğneme gibi parafonksiyonel aktiviteler çene
  • Alt ve üst dişler arasında normal olmayan ilişki
Eklem Rahatsızlıklarında Muayene ve Tedaviler Nasıl Yapılır?
  • Uzman diş hekimi, hastalardan sağlık sorunları ve ağız hastalıkları ile ilgili gerekli bilgileri aldıktan sonra, eklemi ve baş boyun kaslarını içeren ayrıntılı muayene ile tanıya varmaya çalışmaktadır. Eğer gerekliyse tanı için MRI veya diğer görüntüleme yöntemleri kullanılabilmektedir. Temporomandibuler eklem ( TME ) hastalıkları tedavisi,  tıbbın birkaç dalıyla multidisipliner yaklaşılması gerektiği bir tedavidir. TME hastalarında diş hekimi, nöroloji, fizik tedavi, radyoloji, psikiyatri, kulak-burun-boğaz hekimleri iş birliği içinde olmalıdır. Temporomandibular (çene) eklem rahatsızlığı tedavisinin esas amacı, çene eklemi içindeki basıncın düzenlenmesi ve normal çene fonksiyonlarının sağlanmasıdır.
Çene Kilitlenmesi Nedir?

Çene ekleminde kilitlenme, çeneyi açma veya kapama sırasında hareketin kesintiye uğramasıdır. Hasta, hareketi tamamlamak için çenesini sağa sola doğru hareket ettirir veya kendi eliyle harekete yardımcı olur. Bu durum, diskin yanlış bir yerde sıkışıp kondil başının hareketini önlemesi ile ortaya çıkar. Sürekli devam ederse ve tedavi edilmezse, eklemde ve artikuler diski kontrol eden dokularda harabiyet ortaya çıkabilir. Şiddetli olgularda, işlemin genel anestezi altında yapılması gerekebilir.

Alveol Yarığı Ameliyatı Nedir?

Dudak ve/veya damak yarıkları ile dünyaya gelen çocukların gelişiminin, görünümünün ve ağız fonksiyonlarının iyileştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen dudak ve damak yarığı ameliyatları; üst dudaktaki yarıkların kapatıldığı, yumuşak damak kaslarının onarıldığı, damak açıklığının kapatıldığı; bazı durumlarda nazal simetrinin restore edilip çocuğun normal gelişiminin mümkün hale getirildiği onarıcı cerrahi operasyonlardır. Alveol yarığının bulunduğu hastalarda yarığı kapatmak amacıyla iliak greft uygulaması yapılmaktadır.

Alveol Yarıkları Kaç Yaşında Ameliyat Edilir ?

Damak ve dudak yarığının ve beraberindeki burun yapısı bozukluklarının derecesine göre cerrahi tedaviler, çocuğun gelişimi sürecinde 3 aylık iken başlar 18 yaşına kadar birkaç seansta tamamlanmaktadır. Alveol yarıkları bulunan hastaların ameliyat yaşı 8-12 yaşları arasında değişmektedir.

Ağız, çene ve yüz bölgesine herhangi bir darbe geldiğinde yapılması gereken nedir?

Eğer beyinle ilgili herhangi bir hasar yoksa hasta ağız, çene ve yüz kemiklerinde kırık şüphesiyle bir çene cerrahisi uzmanına yönlendirilmelidir. Gerekli radyolojik tetkikleri yapılmalı ve eğer çenelerde de kırık varsa zaman geçirilmeden cerrahi tedaviye başlanmalıdır.

Trigeminal nevralji nasıl bir hastalıktır?

Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Trigeminus adlı sinirin üç dalından birini ya da hepsini etkileyen ve o dalların dağıldığı yüz bölgesinde şiddetli ağrılara neden olan bir durumdur. Hastalıktan etkilenen yüz bölgesine dokunmak, tıraş olmak, konuşmak, hatta bazen yemek yemek ağrı nöbetlerini başlatabilir. Ağrı şimşek çakar tarzda ani başlar ve ani olarak kesilir. İlaç, enjeksiyon veya cerrahi tedavi uygulanabilir.

Bölüm Doktorları

Prof. Dr. Ümit ERTAŞ

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

Doç. Dr. Ertan YALÇIN

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

Sağlık Rehberi

Aydınlatma Metni