Psoriazis (Sedef Hastalığı)
14/09/2023 2023-09-14 12:19Psoriazis (Sedef Hastalığı)
Toplumda her 100 kişiden 1-2’sinde görülen, zemini kızarık üzeri sedefi (gümüş rengi) kepekli deri bulgularıyla kendini belli eden kronik bir hastalıktır. Bulaşıcı değildir.
Nedenleri: Sedef hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik yatkınlığı olan bireylerde bazı çevresel etkenlerin (enfeksiyonlar, bazı ilaçlar, aşırı alkol ve sigara, kaşıma-keselenme vb.) ve duygusal stresin hastalığı tetiklediği düşünülmektedir.
Belirtileri: Sıklıkla saçlı deri, diz dirsek gibi bölgelerde kızarık, kepekli deri lezyonları ve bazen tırnak değişiklikleri görülür. Bazı hastalarda eklem tutulumu (sedef romatizması) nedeniyle eklemlerde şişlik, ağrı olabilir.
Tanı: Hastalığın tanısı genellikle fizik muayene ile koyulur. Nadiren deri biyopsisi gerekebilir.
Tedavi: Sedef hastalığı alevlenmeler ve iyilik dönemleriyle giden dalgalı bir seyir gösterir. Tekrarlayıcıdır. Kesin bir tedavisi olmamakla birlikte hastalık kontrol altına alınabilir. Hastalığın yaygınlığına göre ve hastanın mevcut tıbbi durumu (eşlik eden hastalıklar vs) da göz önünde bulundurularak tedavi kararı verilir. Sınırlı bir tutulum varsa yerel tedaviler (krem, merhem) daha yaygın durumlarda ağızdan alınan ilaçlar, enjeksiyon tedavileri ve fototerapi seçenekleri vardır. Çok daha dirençli hastalıkta veya geleneksel tedavilerin kullanılamadığı durumlarda biyolojik ajan denilen tedavilere geçilir.
Korunma: Sedef hastalığı derinin travmaya uğramasıyla alevlenir. Bu nedenle hastaların keselenmemesi, kaşınmaması gerekmektedir. Ayrıca güneş yanığından da korunmalılar. Özellikle şiddetli sedef hastalığı olan kişilerde kalp damar hastalığı, tansiyon yüksekliği, kolesterol yüksekliği, obezite (aşırı kilo) gibi hastalıklara yatkınlık olduğundan hastaların bu açılardan da dikkat etmeleri önemlidir. Ayrıca aşırı kilonun sedef hastalığının şiddetini arttırdığı bilinmektedir.