Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
Enfeksiyon Hastalıkları

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ülkemizde, bölgemizde ve çevre ülkelerde son 20 yıldır görülmekte olan kene tutunması ile insanlara bulaşan hayvanların da rezervuar (taşıyıcı) olarak rol oynadığı zoonotik bir hastalıktır.

Nedenleri

Hastalığın nedeni Kırım Kongo Kanamalı Ateş Virüsüdür.  Hastalık insanlara viruslu kenenin ısırması ile,  virus taşıyan hayvan kanı ve dokularına temas ile ve KKKA’lı hastaların kan ve vücut sıvılarına temasla bulaşır.

Belirtileri

Ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrıları, baş ağrısı, ishal-kusma, kanamalar (burun kanaması, diş eti kanaması, cilt altı kanamalar, mide, barsak gibi her türden organ kanamaları görülebilir). Viral kanamalı ateş tablosuna yol açar.

Tanı

Rutin laboratuvar testlerinde hemogramda lökopeni, trombositopeni, biyokimyasal testlerde karaciğer ve kas enzimlerinde yükselme (ALT, AST, LDH ve CK yüksekliği), kanama testlerinde (PT, PTT, INR) uzama görülmektedir. Kesin tanı virusa özgü IgM,  ve virus RNA sının gösterildiği moleküler test olan PCR pozitifliği ile konulur.

Tedavi

Destek tedavisi, kanama testlerinin kontrolü, gerektiğinde trombosit veya plazma replasmanı, bazı hastalarda antiviral tedavi, gerektiğinde yoğun bakım ve daha ileri destek tedavileri

Korunma

Kenelerde virus olduğunun bilincinde olarak kene temasından kaçınılması, bu amaçla kapalı ve açık renkli giysilerin tercih edilmesi, çorapların pantolon paçası içine alınması

Çiftçilerin gün sonunda vücutlarında kene varlığı açısından kontrol yapmaları ve varsa çıkarmaları

Hayvanlarda kene tutunmasının azaltılması amacıyla Mart- Ağustos aylarında her ay kene ilaçlaması yapılması

Kene çıkarılırken çıplak el ile değil penset, cımbız, peçete gibi bir bariyer konularak mekanik olarak çıkarılması gereklidir.

 

Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü tarafından hazırlanmıştır.
Yayın Tarihi:25.09.2023
Güncelleme Tarihi:25.09.2023

Aydınlatma Metni