Bypass Nedir ?

bypass-ameliyatı
Kalp ve Damar Cerrahisi

Bypass Nedir ?

Bypass ameliyatı, bir atardamarın belli bir bölgesinde meydana gelen daralma ya da tıkanma sonucunda bu atardamarın beslediği bölgenin canlılığını korumak için uygulanan cerrahi bir yöntemdir. Koroner bypass ameliyatı ise kalbi besleyen koroner damar adı verilen atardamarların tıkanması sonucunda yapılan bypass ameliyatlarıdır.

Bypass ameliyatı nasıl yapılır?

Bypass ameliyatı, tıkalı damarlara vücudun kendi damarları kullanılarak yeni bir yol oluşturulur. Koroner damarlardaki tıkanıklıklar nedeniyle beslenmesi bozulan kalp kaslarına yeterli miktarda kanın ulaştırılmasını sağlar. Bu sayede kalp kapaklarında yetersizlikler, kalp kasında balonlaşma, kalp krizi ve ani ölüm gibi komplikasyonların önüne geçilebilir.

Bypass ameliyatı riskleri nelerdir?

Bypass ameliyatının riskleri hastanın ameliyat öncesi durumuna, yaşına, cinsiyetine ve eşlik eden diğer hastalıkların bulunmasına göre değişkenlik gösterir. Kadınlarda ve 70 yaş üzerindeki hasta gruplarında risk faktörleri daha yüksek. Bunun yanı sıra şeker hastalığı, obezite, herhangi bir diğer organ hastalığının (böbrek veya akciğer hastalıkları gibi) bulunması, geçirilmiş kalp krizi yahut inme, eşlik eden kalp kapağı ve/veya ritim bozukluklarının bulunması, önceden geçirilmiş kalp ameliyatı en önemli risk faktörleri arasında yer alır.

Bypass ameliyatı sonrası ne yapılmalıdır?

Bypass ameliyatından sonra hastanın doktorunun önerdiği ilaçları düzenli olarak kullanması önemlidir. Ayrıca sağlıklı bir yaşam tarzına geçiş yapılması da önemlidir. Sigara içilmemeli, sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli ve düzenli egzersiz yapılmalıdır.

Bypass ameliyatı hangi yaş aralığında uygulanabilir?

Son yıllarda ülkemizde de koroner bypass ameliyatlarının yaş aralığı oldukça genişledi. Artık oldukça ileri yaşlarda da ameliyatlar güvenle ve batı standartlarına paralel olarak uygulanabiliyor.

Bypass ameliyatı yöntemleri nelerdir?

Günümüzde bypass ameliyatlarında farklı teknikler uygulama alanı bulmuştur. Geçmiş yıllarda bu ameliyatlar tek tip olarak göğüs kafesinin önden boylu boyunca açılması ile gerçekleştirilirken bugün uygun hastalarda bu ameliyatlar küçük kesiler ile (minimal invaziv) robot kullanımı ile yapılabilmektedir.

Bypass kullanılan damarlar nereden alınıyor?

Bu ameliyatta sıklıkla göğsün içinde sol tarafta bulunan atardamar ile bacağın iç kısımında yer alan toplardamarlar kullanılır.

Bypass ameliyatından sonra hastanede kalma süresi ne kadardır?

Ameliyattan sonra hastanede kalma süresi genellikle 5-7 gündür.

 

Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi tarafından hazırlanmıştır.
Yayın Tarihi:11.08.2023
Güncelleme Tarihi:11.08.2023

Aydınlatma Metni